UK Watchdog Worldcoin’in Orb’una Bakıyor: Takip Edilecek Daha Fazla Düzenleyici mi?

UK Watchdog Worldcoin’in Orb’una Bakıyor: Takip Edilecek Daha Fazla Düzenleyici mi?

  • Birleşik Krallık Bilgi Komisyonu, Worldcoin’in göz tarama Kürelerini araştırıyor.
  • OpenAI CEO’su Sam Altman tarafından ortaklaşa kurulan proje, mahremiyet endişelerini dile getirdi.
  • Soruşturmanın sonucu, dünya çapında düzenleyicileri etkileyebilir.

Worldcoin’in göz tarama Küreleri, başlangıcından bu yana tartışmalara yol açtı. OpenAI CEO’su Sam Altman tarafından ortaklaşa kurulan dijital kimlik projesi, büyük hacimlerde hem övgü hem de eleştiri gördü. Son zamanlarda, Birleşik Krallık Bilgi Komisyonu’nun da dikkatini çekerek resmi bir soruşturma başlattı.

Birleşik Krallık Bilgi Komisyonu, Worldcoin’in Küresini Araştırıyor

25 Temmuz Salı günü Birleşik Krallık veri düzenleyicisi, küre tabanlı yeni bir dijital kimlik projesi olan Worldcoin’s Orb’u araştırma planlarını duyurdu. Önceki gün başlatılan proje, OpenAI CEO’su Sam Altman tarafından ortaklaşa kuruldu.

Projenin merkezi olmayan bir dijital kimlik platformu yaratma yaklaşımı tartışmalıydı. Dijital kimlik imzaları oluşturmak için biyometrik verileri kullanması nedeniyle gizlilik endişeleri gündeme geldi.

Bu nedenle Worldcoin, Birleşik Krallık Bilgi Komisyonu Ofisinin (ICO) dikkatini çekmiştir. Ajans, projeyi ve bunun veri gizliliği ve güvenlik üzerindeki etkilerini araştırmayı planlıyor.

Ajansın bir sözcüsü Reuters’e verdiği demeçte, “Worldcoin’in Birleşik Krallık’ta piyasaya sürüldüğünü not ediyoruz ve daha fazla araştırma yapacağız” dedi.

ICO’nun açıklamaları, Worldcoin (WLD) tokenının resmi lansmanından sadece bir gün sonra geldi. Bu hareket aynı zamanda düzenleyicilerin Worldcoin için önemli etkileri olacak şekilde not aldıklarını gösteriyor.

Worldcoin’in Potansiyel Barikatları: Avrupa, Çin, ABD ve Daha Fazlası?

Worldcoin, birden fazla önemli yargı alanında potansiyel düzenleyici engellerle karşı karşıyadır. Birincisi, proje, katı veri toplama ve gizlilik kurallarına ters düşerse yargı bölgelerinde potansiyel sorunlarla karşı karşıya kalır. En önemlisi, buna 27 üyeli Avrupa Birliği dahildir.

Ayrıca, Worldcoin başka nedenlerle sorunlarla karşılaşabilir. Örneğin, veri toplaması diğer ülkelerdeki gözetim önlemleriyle çatışabilir. Kendi toplu gözetim sistemine sahip olan Çin, yabancı şirketlerin vatandaşları hakkında veri toplamasına izin vermiyor.

Worldcoin ayrıca Amerika Birleşik Devletleri’nde benzersiz zorluklarla karşı karşıyadır. Ülkenin daha az katı veri toplama yasaları olsa da, çok katı yatırımcı korumaları var. Özellikle, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu şu anda kripto varlıkları için baskı yapıyor. Bu nedenle Worldcoin (WLD) tokenı şu anda ABD’li yatırımcılar tarafından kullanılamıyor.

Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa Birliği ve Çin birlikte dünyanın en büyük üç pazarını oluşturuyor. Üçü de faaliyetlerini kısıtlamak için harekete geçerse, Worldcoin’in beklentileri önemli ölçüde azalacaktır.

Diğer Taraftan

  • Worldcoin’in merkezi olmayan bir dijital kimlik platformu, özellikle iris taraması yaratma yaklaşımı, veri gizliliği ve güvenlik tartışmalarını ateşledi.
  • 24 Temmuz’da Ethereum’un kurucu ortağı Vitalik Buterin, Worldcoin ve Proof of Personhood hakkındaki düşüncelerini paylaştı.

Bu Neden Önemlidir?

Birleşik Krallık Bilgi Komisyonu tarafından Worldcoin’s Orb hakkında yapılan soruşturma, kripto traderları ve daha geniş kripto topluluğu için önemlidir. Ayrıca Worldcoin’in (WLD) kripto pazarındaki duruşunu da etkileyecektir.

“Daha detaylı bilgi edinmek için burayı ziyaret edebilirsiniz.”